In oktober 2023 kwam het nieuws naar buiten dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onderzoek start naar de veiligheid van arbeidsmigranten in Nederland. Er doen zich namelijk met regelmaat voorvallen voor waarbij arbeidsmigranten betrokken zijn. En ondanks de verschillende initiatieven om arbeidsmigranten beter te beschermen, worden zij nog steeds –vaker dan andere werknemers– geconfronteerd met onveilige situaties. De focus van het onderzoek ligt dan ook op voorvallen op het werk. Maar ook aspecten die gekoppeld zijn aan het werk van arbeidsmigranten, zoals de huisvesting en het vervoer van en naar het werk, komen aan bod.
Bij Veritec Yachts staan kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid hoog in het vaandel. Hoe wij de veiligheid van onze werknemers garanderen? We gingen het gesprek aan met Bram de Graaf (backoffice medewerker) en George Lionte (Accountmanager en Recruiter). Beide verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking van onze dienstverlening. En het waarborgen van de veiligheid van onze medewerkers.
“We doen er bij Veritec alles aan om onze mensen vanaf dag één thuis te laten voelen in Nederland. Veiligheid is daarbij een belangrijk aspect”, begint Bram te vertellen. “Voordat de arbeidskracht start, zorgen we eerst dat hij op de hoogte is van het veiligheidsprotocol op de werf. Dit doen we aan de hand van een instructievideo, met aansluitend een test. Pas wanneer ze de test met een voldoende hebben afgerond én in het bezit zijn van een VCA-certificaat, krijgen ze toegang tot de werf.”
“Een VCA-certificaat is één van de vereisten voor een medewerker om toegang te krijgen tot de werf. Meestal hebben de vakkrachten die al. Maar wanneer dit niet het geval is, kunnen ze het certificaat via ons halen”, vervolgt Bram. “Niet alleen de uitzendmedewerkers, maar ook de medewerkers op kantoor zijn in het bezit van een VCA-certificaat. Zo tonen we aan dat iedereen binnen ons bedrijf over de nodige basiskennis beschikt om veilig en gezond te werken.”
Ook op de werkplek zelf is aan alles gedacht. “De ruimtes waarin onze uitzendkrachten aan de luxe jachten en schepen werken, zijn best klein. Daarom benadrukken we dat iedereen voldoende rust en beweging moet pakken, ook buiten de verplichte pauzes om. De voormannen geven op de werf regelmatig veiligheidstrainingen. En we zorgen uiteraard ook dat al onze medewerkers zijn uitgerust met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Van een helm, werkschoenen en een overall tot gehoor- en oogbescherming. Zo heeft iedereen de juiste portie basisveiligheid op zak”, vertelt George.
“Onze opdrachtgevers zitten door heel Nederland. Van Friesland tot Vlissingen. Deze werven bezoeken Bram en ik regelmatig. Tijdens deze bezoeken spreken we met de medewerkers en supervisors. Maar we doen ook een werkplekinspectie”, vertelt George wanneer we hem vragen hoe Veritec controleert of alle veiligheidseisen wel worden nageleefd op de werf.
Hiervoor gebruikt Veritec de MoreApp. In deze app staan alle protocollen en diverse checklists die Bram en George tijdens hun bezoeken aan de werf doorlopen met de supervisors en medewerkers.
Hoe zo’n werkplekinspectie in zijn werk gaat? Bram legt het uit: “We evalueren de samenwerking, stellen vragen over de werkomstandigheden, doen inspecties en werken zo alle checklists af. Zo kijken we bijvoorbeeld of de veiligheid wordt nageleefd. En of de werkplaats en gereedschappen aan de juiste eisen voldoen. Maar we inventariseren ook of er gevaarlijke omstandigheden zijn, die eventueel tot een voorval kunnen leiden. Aan ons (en de werf) de taak om deze mogelijke risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten en af te dekken.”
“Gelukkig is er nog nooit een ongeval gebeurd met een van onze medewerkers. En dat willen we graag zo houden”, vertelt Bram. “Maar stel het gebeurt wel, dan hebben we wel protocollen die we doorlopen. Door van beide partijen het verhaal te horen, rapporten op te stellen en melding te doen bij de juiste instanties.”
Een gezonde en veilige werkomgeving, zitten ‘m volgens Bram en George niet alleen in het regelen van de juiste PBM’s en een werkplekinspectie op de werf. “Onder gezond werken, verstaan wij ook een veilig en prettig thuis voor onze buitenlandse vakmensen”, vertelt Bram.
“Dit is onder andere terug te vinden in ons SNF-keurmerk (Stichting Normering Flexwonen). Iedereen heeft bij ons een eigen slaapkamer en de huizen hebben voldoende woon- en leefruimte. We regelen goed vervoer en zorgen dat collega’s die samen werken ook samen wonen. Onze maatstaf? We huisvesten onze jongens alleen in huizen waar we zelf ook in zouden willen wonen”, vervolgt hij.
“Daarnaast zijn wij altijd bereikbaar voor onze medewerkers, ook in het weekend. Een groot voordeel daarbij is dat George ook Roemeens is, zoals de meeste van onze uitzendkrachten. Hierdoor hebben zij altijd een aanspreekpunt in hun eigen taal en iemand die ze wegwijs kan maken in Nederland.”
Naast het SNF-keurmerk, heeft Veritec Yachts meerdere certificaten, zoals het NEN-4400-1-certificaat, het SNA-keurmerk, VCA, VCU en een G-rekening. Bram: “Hiermee kunnen we aantonen dat we alles goed geregeld hebben. Niet alleen voor onszelf en onze medewerkers, maar zeker ook voor onze opdrachtgevers in de jacht- en scheepsbouw. Zo hebben we onlangs weer een VCU-audit gehad, welke we glansrijk hebben doorlopen. Voor ons van essentieel belang om de kwaliteit die we beloven ook te kunnen waarborgen richting onze opdrachtgevers, medewerkers en uitzendkrachten.”
Meer lezen over onze certificeringen? We schreven er een blog over, waarin we de belangrijkste certificaten toelichten: ‘Certificeringen tonen focus op kwaliteit voor opdrachtgevers en medewerkers’. Wilt u meer informatie over onze werkwijze of bent u op zoek naar specialisten voor de jacht- of scheepsbouw? Neem dan gerust contact met ons op.