Samen werken aan tekort personeel in scheeps- en jachtbouw

Al in 2018 kopte RTLZ ‘Florerende scheepswerven schreeuwen om vaklui: ‘Concurrentie is moordend’. Net als in veel andere branches zit de scheeps- en jachtbouw te springen om vakkundig personeel. Opleiding in Nederland ontbreekt, zeker als het gaat om het opleiden van specialisten voor de bouw van superjachten. Eigenlijk heel vreemd, want Nederland is de tweede superjachtenbouwer ter wereld. Om dit probleem aan te pakken, willen wij vanuit Veritec graag samen met onze klanten werken aan het ontwikkelen van een opleidingstraject op maat.

Opleiden op basis van kwaliteit

Met eigen kantoren, lokale recruiters en onze mensen zijn wij gevestigd in echte scheepsbouwlanden als Roemenië en Litouwen. Wij hechten veel waarde aan hoogwaardig vakmanschap. Daarom wordt iedere sollicitant onderworpen aan een grondige screening, testen we de technische skills en de beheersing van het Engels. In gesprekken met onze klanten inventariseren wij de behoefte en daar zoeken wij de juiste vakmensen bij. Waar de ene klant veel waarde hecht aan snelheid, focust de ander volledig op kwaliteit. Maar ze zijn wel allebei op zoek naar dezelfde functie! De ene ventilatiemonteur is de ander niet, maar dat wil niet zeggen dat een bepaalde kwaliteitsstandaard niet behaald kan worden. Zo zijn er bijvoorbeeld genoeg timmermannen die graag in de jachtbouw zouden willen werken, maar in Nederland hiervoor geen opleiding kunnen vinden. Daar willen wij met onze klanten verandering in brengen door samen mensen te gaan trainen of zelfs om te scholen, uit binnen- en buitenland.

Personeel voor de toekomst

Natuurlijk zullen scheepswerven ook altijd ad hoc mensen nodig hebben, maar met het oog op de toekomst is het belangrijk dat we gaan investeren in de lange termijn. Ons idee is om op basis van de kwaliteitseisen van individuele scheepswerven personeel gratis te gaan trainen, zodat ze bijvoorbeeld twee weken later aan de slag kunnen. Hiermee willen we onze klanten echt een dienst bieden en een duurzame oplossing voor het personeelstekort dat de komende jaren alleen maar groter wordt.

Om dit plan daadwerkelijk uit te gaan voeren, zijn wij op zoek naar scheepswerven die interesse hebben om samen met ons een training op maat te ontwikkelen. Bent u hierin geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op, zodat we samen van gedachten kunnen wisselen.