Iedere arbeidsmigrant een eigen kamer binnen 3 jaar? Bij Veritec doen we dat al vanaf dag 1!

Veel arbeidsmigranten in Nederland wonen onder slechte omstandigheden. Om daar een einde aan te maken heeft de Tweede Kamer in maart de nieuwe Wet goed verhuurderschap aangenomen. Hiermee moeten arbeidsmigranten meer zekerheid krijgen en hebben zij bijvoorbeeld allemaal recht op een eigen kamer. Binnen drie jaar. Dat is de belofte in een amendement dat is aangenomen door de Tweede Kamer.EénVandaag, 14 maart 2023

Maar hoe realistisch is dat? Wij gingen het gesprek aan met operations manager Eduard van der Kleij.

Realistisch? Nee. Gewenst? Ja.

“Wij vinden het meer dan logisch dat iedere arbeidsmigrant die voor ons werkt een eigen kamer heeft. Dat doen we al vanaf dag één”, vertelt Eduard. “Maar of het realistisch is dat iedere arbeidsmigrant in Nederland binnen drie jaar een eigen kamer heeft? Ik zie het helaas niet zo snel gebeuren.”

“Er komen steeds meer mensen bij op de al zo krappe woningmarkt. Starters en nieuwkomers willen namelijk ook een eigen plek. Maar ook de personeelstekorten en stijgende grondstofprijzen spelen een rol. Want wie gaat dat allemaal regelen, bouwen en betalen? De overheid, gemeenten, uitzendbureaus? Of wordt de arbeidsmigrant hier uiteindelijk de dupe van?”, vraagt Eduard zich hardop af. “Het lijken eindeloze discussies die niet 1, 2, 3 zijn opgelost.”

Onze visie op huisvesting

Veritec wil er, samen met verantwoordelijken binnen de branche, voor zorgen dat arbeidsmigranten over tien jaar nog steeds graag naar Nederland komen. Dit valt of staat volgens Eduard met goede werk- en leefomstandigheden:

“Onze mensen werken aan luxe jachten tot 150 meter. Het zijn echte vakmensen die graag willen werken in de luxe jacht- en scheepsbouw. Ze spreken goed Engels, willen geld verdienen voor hun familie in het thuisland, veroorzaken geen overlast in de buurt en leveren bovenal goede kwaliteit. Dus een beetje privacy in hun vrije tijd -in de vorm van een eigen kamer- is het minste wat daar tegenover mag staan als je het mij vraagt.”

Iedereen heeft recht op een eigen kamer, privacy en rust na een lange werkdag

Eduard: “Wij gunnen iedereen privacy, een eigen plek in het huis waar je samen met andere werknemers van Veritec woont. Een plek om uit te rusten na een lange dag werken of om rustig te (video)bellen met het thuisfront. Daarom is een eigen kamer, in een huis zo dicht mogelijk bij de werf, voor ons echt een must.”

“Wij regelen voor iedere arbeidsmigrant een eigen kamer. Hiervoor werken we samen met ongeveer vijf partijen, waaronder Hubbs. Kunnen we iemand niet een eigen plek geven, dan nemen we ook geen nieuwe projecten meer aan”, vervolgt hij. “Gelukkig gaan steeds meer opdrachtgevers het belang van goede huisvesting ook inzien. Want als vakkrachten goede huisvesting hebben en er goed voor ze wordt gezorgd, blijven ze ook langer voor ons werken. En dat is natuurlijk een win-win voor onze opdrachtgevers.”

Hoe we de kwaliteit van onze huisvesting waarborgen? “Door regelmatig inspecties uit te voeren en alles vast te leggen in rapportages, zowel vanuit Veritec als vanuit de verhuurpartijen”, legt Eduard uit. “Bij Veritec hebben we bijvoorbeeld twee mensen in dienst die fulltime bezig zijn met het ontzorgen van onze werknemers -en opdrachtgevers-. Zij regelen alles voor een fijn verblijf in Nederland; van het boeken van de tickets tot het regelen van vervoer naar de werf of het maken van afspraken met een fysiotherapeut of een monteur. Van beddengoed tot de verwarming in het huis en goed gereedschap op de werf; alles wordt gecheckt en geregeld. Daarnaast beschikt Veritec ook over het SNF-keurmerk, hiermee tonen wij aan dat onze medewerkers fijn in Nederland kunnen wonen en werken en op de juiste manier gehuisvest worden.”

Er moet iets gebeuren om het succes van de Nederlandse jacht- en scheepsbouw te waarborgen, maar dat kan Veritec niet alleen. Hier zijn langdurige samenwerkingen voor nodig. Ik ben benieuwd wat uw ideeën zijn! Zullen we binnenkort eens om de tafel gaan? Vul dan het contactformulier op onze website in of mail naar eduard@veritec.nl.